Tuesday, December 3, 2019

මත්ස්‍ය පසු අස්වනු තාක්ෂණය


සත්ව ප්‍රෝටීන ප්‍රභවයක්‌ ලෙස මත්ස්‍ය ආහාර ප්‍රමුඛ ස්ථානයක්‌ හිමි කර ගන්නා නමුත්‌ එහි පවතින නරක්‌ වන සුලු ස්වභාවය නිසා මසුන්‌ නෙළා ගත්‌ විගස හොඳ තත්ත්වයෙන්‌ පවත්චා ගැනීමට කටයුතු කළ යුතු ය. නිවැරදි පරිහරණය මගින්‌ විවිධ අවස්ථාවල දී සිදුවන හානි අවම කර ගත හැකි වන අතර ගුණාත්මක තත්ත්වයෙන්‌ ඉහළ මසුන්‌ පාරිභෝගිකයින්ට ලබා දීමට හැකි වේ. නෙළා ගත්‌ මත්ස්‍යයා මැරුණු පසු නරක්‌ වීම සම්පූර්ණයෙන්‌ ම නතර කිරීමට නොහැකි ය. නරක්‌ වීමේ වේගය පාලනය කිරීම පමණක්‌ කළ හැකි ය.


මසුන්‌ නරක්‌ වීම ක්‍රම 3 කට සිදු වේ.

  1. මත්ස්‍යයා ජීවත්‌ ව සිටිය දී ආහාර ජීර්ණය සඳහා වැදගත්‌ වූ එන්සයිම මත්ස්‍යයා මියගිය පසු ක්‍රියා කිරිම නිසා (ස්වයංජීර්ණය වීම නිසා )
  2. මත්ස්‍යයාගේ සම, කරමල්‌, ආහාර මාර්ගය ආදි ස්ථානවල ජීවත්‌ වන ක්‍ෂුද්‍රජිවීන්‌ මත්ස්‍යයා මියගිය පසු දේහය තුළ ක්‍රියාත්මක වීම නිසා
  3. මත්ස්‍යයාගේ දේහයේ ඇති ලිපිඩ ඔක්සිකරණය හා ස්වයංජීර්ණය යන රසායනික ක්‍රියාකාරිත්වයට ලක්වීම නිසා


නමුත්‌ නෙළා ගත්‌ විගස ම නිවැරදි ආකාරයට පරිහරණය කිරීමෙන්‌ මසුන්‌ නරක්‌ නොවී ආරක්ෂා කිරීමට හැකි වේ.

ඉහත ක්‍රියාවලිවලට බලපෑම්‌ ඇතිකරන ප්‍රධාන සාධක කිහිපයක්‌ ඇත.

  • පරිසරයේ හෝ මත්ස්‍යයා ගබඩා කර තබන පරිසරයේ උෂ්ණත්වය මත්ස්‍යයාට සිදු විය හැකි තැලීම, සීරිම්‌, පොඩිවීම්‌ චැනි ශාරීරික හානි
  • මත්ස්‍යයා ගබඩා කරන ස්ථානවල හා උපකරණවල පවිත්‍රතාව
  • පරිහරණය කරන්නාගේ සනීපාරක්ෂක තත්ත්වය
  • මත්ස්‍යයා සිසිල්‌ කිරීම සඳහා භාචිත කරන අයිස්‌ ප්‍රමාණය හා අයිස්වල පිරිසිදු භාවය
  • මාලුවා නෙළා ගත්‌ පසු අයිස්‌ දුමීම සඳහා ගත වූ කාලය


ඉහත සියලු සාධක මසුන්ගේ නරක්වීම, තත්ත්චය බාලවීම හා ගුණාත්මක භාවය පිරිහීම කෙරේ බලපායි. .
මත්ස්‍යයකු මැරුණු විගස ම නැවුම්‌ මුහුදු පාසිවල මෙන්‌ සුවදක්‌ දූනෙන නමුදු, මසුන්‌ නරක්‌ වන විට ක්‍රමයෙන්‌ ඇමෝනියා රසය, කටකාරවන රසය, මුඩු රසය වැනි රස බවට පත්‌ වේ. නරක්‌ වූ මසුන්‌ ස්වභාවයෙන්‌, ගන්ධයෙන්‌, වයනයෙන්‌, පෙනුමෙන්‌, රසයෙන්‌ ඉතා පහසුවෙන්‌ හඳුනා ගත හැකි ය. මාලුවාගේ පාරිභෝගික ඉල්ලුම ද සම්පූර්ණයෙන්‌ ම පහළ යයි. මිල ද පහත වැටේ.

මත්ස්‍ය අස්වනු නිවැරදිව පරිහරණය කළ යුතු අවස්ථා

01. අස්වනු නෙළීම

එක්‌ දින ධීවර යාත්‍රාචලින්‌ ධීචර කර්මාන්තයේ යෙදෙන ධීවරයෝ පැය 6-12 පමණ ධීවර කටයුතුවල නියැලෙන අතර නෙළා ගත්‌ අස්වැන්න ගොඩබිම වෙත ගෙන ඒමට තවත්‌ පැය 3-4 පමණ කාලයක්‌ ගත කරති. මොවහු එම යාත්‍රාවල අයිස්‌ ප්‍රවාහනය සිදු නොකරන අතර ගොඩබිම වෙත ළඟා වූ පසු මසුන්‌ තේරීමකට ලක්‌ කර, ප්‍රවාහණ කටයුතු හා අලෙවිය සිදු කරති. මෙහි දී මසුන්‌ තැලීම්‌, සීරීම්වලට ලක්‌ වීම බොහෝ විට සිදු වේ. 
තව ද මෙවැනි යාත්‍රාවල බොහෝ විට භාවිත කරනුයේ කරමල්‌ දැල්‌, හැඹිලි දැල්‌, බිළී බෑම වැනි පන්න ක්‍රමයන්‌ ය. නෙළා ගත්‌ මසුන්‌ දැල්වචලින්‌ ඉවත්‌ නොකරන අතර, දැල පිටින්‌ ම යාත්‍රාව තුළට දමයි. මේ සඳහා යාත්‍රාව තුළ නිශ්චිත ස්ථානයක්‌ නොමැත. එබැවින්‌ මසුන්ගේ දේහය මත අපද්‍රව්‍ය තැවරීමට ඇති හැකියාව වැඩි ය. පිරිසිදු කළාලයක්‌ මත යාත්‍රාව තුළට අදින ලද දැල්‌ දැමීම මගින්‌ ඉහත හානිය වළක්වා ගත හැකි ය. 
නෙළා ගත්‌ මත්ස්‍ය අස්වැන්න හැකි ඉක්මනින්‌ ගොඩබිම වෙත ප්‍රවාහණය කිරීම හා මසුන්‌ ප්‍රවේශමෙන්‌ යාත්‍රාව තුළ දී පරිහරණය කිරීමෙන්‌ මෙවැනි යාත්‍රාවල දී සිදුවිය හැකි හානි අවම කරගත හැකි ය.
නමුත්‌ බහු දින යාත්‍රා මගින්‌ බොහෝ විට විශාල මසුන්‌ අල්ලා ගනු ලබන අතර එවැනි ධීවරයෝ දින 30-45 අතර කාල සීමාවක්‌ මුහුදු ගමනක යෙදෙමින්‌ ධීවර කටයුතුවල යෙදී සිටිති. එබැවින්‌ එක්‌ දින යාත්‍රාවල මෙන්‌ නොව බහු දින යාත්‍රාවල දී මත්ස්‍ය අස්වැන්න නෙළා ගත්‌ අවස්ථාවේ පටන්‌ අලෙවිය දක්වා ඉතා සැලසුම්‌ සහගත ව කටයුතු කළ යුතු ය.

බහුදින ධීවර යාත්‍රාවක්


යාත්‍රා මගින්‌ භාවිත කරන ප්‍රධාන පන්න ක්‍රමයක්‌ වනුයේ කරමල්‌ දැල්‌ ය. මෙම යාත්‍රාවල දැල්‌ එළීම සවස්‌ කාලයේ සිදු කරන අතර අලුයම 2-3 අතර කාලයේ එම දැල්‌ බෝට්ටුව චෙත අදිනු ලබයි. දැල්‌ අදින අවස්ථාව වන විට මසුන්‌ මැරී පැය කීපයක්‌ ගත වී ඇති බැවින්‌ බොහෝ විට මසුන්‌ නරක්‌ වීමට භාජන චී ඇත.

මේ තත්ත්වය මග හැරීමට දැල්‌ වතුරේ එළා තිබෙන පැය ගණන අඩු කිරීම හා හිරු නැඟීමට පෙර මසුන්‌ අල්ලා යාත්‍රාවලට දැමීම කළ හැකි ය. කෙසේ වුවත්‌ දැල්‌ වලින්‌ මසුන්‌ ඉවත්‌ කිරීමේ දී ද මත්ස්‍යයාට සිදුවිය හැකි හානි අවම වන පරිදි මසුන්‌ ඉවත්‌ කළ යුතු ය. .

මරුවැල්‌ පන්නය, පුඩු පන්නය වැනි පන්න ක්‍රම මඟින්‌ අස්වැන්න නෙළීමෙන්‌ ඉහත ආකාරයෙන්‌ සිදුවිය හැකි හානි අවම කර ගත හැකි ය. මෙවැනි පන්නවලට හසුවන විශාල මසුන්‌ නෙළා ගන්නා විට හිසෙහි පිටුපස ප්‍රදේශයට ආසන්න ව තදින්‌ පහරක්‌ ගැසීමෙන්‌ “සිහිසුන්‌ කළ යුතු ය. මත්ස්‍යයා පන්නයට හසුවීමෙන්‌ ලක්‌ ව ඇති තදබල ආතතිය නිසා දේහයේ සිදුවිය හැකි කායික විද්‍යාත්මක ක්‍රියාවලීන්‌, එලෙස සිහිසුන්‌ කිරීමෙන්‌ නවතා ගත හැකි ය. මේ සඳහා ධීවරයාට මනා පළපුරුද්දක්‌ තිබිය යුතු ය.


මරුවැල්‌ පන්නය, පුඩු පන්නය වැනි පන්න ක්‍රම මඟින්‌ අස්වැන්න නෙළීමෙන්‌ ඉහත ආකාරයෙන්‌ සිදුවිය හැකි හානි අවම කර ගත හැකි ය. මෙවැනි පන්නවලට හසුවන විශාල මසුන්‌ නෙළා ගන්නා විට හිසෙහි පිටුපස ප්‍රදේශයට ආසන්න ව තදින්‌ පහරක්‌ ගැසීමෙන්‌ “සිහිසුන්‌ කළ යුතු ය. මත්ස්‍යයා පන්නයට හසුවීමෙන්‌ ලක්‌ ව ඇති තදබල ආතතිය නිසා දේහයේ සිදුවිය හැකි කායික විද්‍යාත්මක ක්‍රියාවලීන්‌, එලෙස සිහිසුන්‌ කිරීමෙන්‌ නවතා ගත හැකි ය. මේ සඳහා ධීවරයාට මනා පළපුරුද්දක්‌ තිබිය යුතු ය. 

02. යාත්‍රාව තුළ ගබඩා කිරීම

නෙළා ගත්‌ අස්වැන්න හැකි ඉක්මනින්‌ පහත්‌ උෂ්ණත්ව තත්ව යටතේ ගබඩා කළ යුතු ය. බහුෙ දින ධීවර යාත්‍රාවල මේ සඳහා ගබඩා පහසුකම්‌ පවතී. මෙම ගබඩං නිරන්තරයෙන්‌ ම පිරිසිදු තත්ත්වයෙන්‌ පවත්වා ගත යුතු වන අතර නෙළා ගත්‌ මසුන්‌ ගබඩා කිරීමේ දී අයිස්‌ හා මාළු ස්තර වශයෙන්‌ ක්‍රමානුකූල ව අඇඅසිරිය යුතු ය. එබැවින්‌ ප්‍රමාණවත්‌ තරම්‌
අයිස්‌ මෙම යාත්‍රාවල ප්‍රවාහණය කිරීම අවශ්‍ය චේ. යාත්‍රා තුළ මසුන්‌ ගබඩා කිරීම ක්‍රම කිහිපයකින්‌ සිදු කළ හැකි ය. '

01. තට්ටු ගැසීම
මෙහි දී ගබඩාව තට්ටුවලට වෙන්‌ කරනු ලබයි. එක්‌ තට්ටුවක්‌ අඟල්‌ 18 පමණ උසින්‌ යුක්ත ය. තට්ටුව පතුලේ ඝනකම්‌ අයිස්‌ තට්ටුවක්‌ අතුරා ඒ මත මාළු තට්ටුවක්‌ අතුරයි. මතු පිටින්‌ නැවත අයිස්‌ තට්ටුවක්‌ අතුරයි.

02. රාක්ක මත ඇසිරීම
මෙහි දී සකස්‌ කරගත්‌ රාක්ක තුළ මසුන්‌ අසුරනු ලැබේ. අයිස්‌ හා මසුන්‌ ස්ථර ලෙස මාරුවෙන්‌ මාරුවට ඇසිරීම කළ යුතු වේ. මෙම රාක්ක දෙක අතර උස සාමාන්‍යයෙන්‌ සෙ.මී. 23 පමණ වේ.

03. පෙට්ටි තුළ ඇසිරීම
ප්ලාස්ටික්‌, ෆයිබර්‌ චැනි ද්‍රව්‍යවලින්‌ සාදන ලද සුමට පෘෂ්ඨ සහිත පෙට්ටි මේ සඳහා යොදා ගනී. ඉතා ම හොඳ තත්ත්වයේ ඇති පෙට්ටි ශක්තිමත්‌ භාවයෙන්‌ යුක්ත චන අතර පහසුවෙන්‌ එසවිය හැකි වේ. අවශ්‍ය විටෙක ජීවාණහරණයට ද ලක්‌ කළ හැකි වේ. මාළු හා අයිස්‌ ස්තර ලෙස මාරවෙන්‌ මාරුවට අතුරනු ලබයි.

මත්ස්‍යයන්‌ ගබඩා කිරීමේ දී රාක්කවල හෝ පෙට්ටිවල, එම මත්ස්‍ය අස්වැන්න නෙළා ගත්‌ දිනය සටහන්‌ කිරීම වැදගත්‌ වේ. එචිට ප්‍රථමයෙන්‌ නෙළා ගත්‌ අස්වැන්න ප්‍රථමයෙන්‌ පරිභෝජනයට යොදා ගැනීමට හැකි වනු ඇත.

03. මත්ස්‍ය අස්වනු ගොඩබෑම
දින ගණනාවක්‌ යාත්‍රාවේ ගබඩාව තුළ ගබඩා කරගත්‌ මත්ස්‍ය අස්වැන්න ගොඩබිම වෙත ගෙන ආ පසු ව යාත්‍රාවෙන්‌ ඉවත්‌ කිරීමේ දීද නිවැරදි පරිහරණ ක්‍රම භාවිත කළ යුතූ වේ.
  • ජැටිය හෝ වැල්ල මත, හොඳ න්‌ පිරිසිදු කරගත්‌ වේදිකාවක්‌ තබා ඒ මත මත්ස්‍යයන්‌ තැබීම
  • මත්ස්‍යයන්‌ ඇදගෙන යාමෙන්‌ වැළකීම
  •  හැකි ඉක්මනින්‌ මසුන්‌ යාත්‍රාවෙන්‌ ඉවත්‌ කිරීම
  • මසුන්‌ එක මත එක සිටින පරිදි ඉවත්‌ කිරීමෙන්‌ වැළකීම
  • හිරු එළියට ආචරණය වීමෙන්‌ වළක්වා ගැනීම .

වැනි පරිහරණ ක්‍රම අනුගමනය කිරීමෙන්‌ මත්ස්‍ය අස්වැන්න යාක්‍රාවෙන්‌ ඉවත්‌ කිරීමේ දී සිදුවිය හැකි හානි අවම කර ගත හැකි ය. ඇතැම්‌ විට යාත්‍රාවෙන්‌ ඉවත්‌ කිරීමේ දී සේදීම ද සිදු කරන අවස්ථා අ(ත. සේදීමේ දී පිරිසිදු ජලය භාවිත කළ යුතු අතර ලවණ මිශ්‍ර ජලය භාවිත කරන්නේ නම්‌ වරාය අවට ඈති ජලය කිසිවිටකත්‌ භැවිතයට ගැනීමෙන්‌ වැළකිය යුතු ය. පොම්ප කරන ලද පිරිසිදු මුහුදු ජලය සේදීම සඳහා භාවිත කළ හෑකි ය. ඉන්පසු හෑනි ඉක්මනින්‌ ඊළඟ පරිහරණ අවස්ථාව වෙන යොමු කළ යුතු

ය,

04. මත්ස්‍ය අස්වනු තේරීම
යාත්‍රාවෙන්‌ ඉවත්‌ කළ මසුන්‌ ගොඩබිම තුළ ගබඩා කිරීමට ප්‍රථම තේරීමකට ලක්‌ කිරීම අවශ්‍ය වේ. එමගින්‌ මත්ස්‍යයන්‌ පහසුවෙන්‌ චෙන්‌ කර ගත හැකි ය,
අස්වැන්න තේරීමේ දී

මත්ස්‍ය විශේෂය
මත්ස්‍යයාගේ චිශාලත්වය
මත්ස්‍යයාගේ නැවුම්‌ භාවය

යන කරුණු සැලකිල්ලට ගත හැකි ය.

තත්ත්වයෙන්‌ බාල මත්ස්‍යයන්‌ වෙනත්‌ අතූරු නිෂ්පාදන සඳහා යොදා ගත හැකිය.
තේරීමේ දී ද විවිධ හානිවලට ලක්‌ වේ. තෙරීිම්‌ සිදු කරන්නා පිරිසිදු ව සිටිය යුතු ය. සෞඛ්‍ය ආරක්ෂිත ක්‍රම අනුගමනය කළ යුතු ය. අත්මේස්‌ පැළඳ සිටීම වඩාත්‌ සුදුසුය. තෝරන ස්ථානය පිරිසිදු චිය යුතු ය. 
නරක්‌ වූ මසුන්‌ හා විෂ මසුන්‌, හොද මසුන්‌ සමඟ මිශ්‍ර කිරීම සුදුසු නැත. තේරීමෙන්‌ පසු ව ද අවශ්‍ය නම්‌ පිරිසිදු ජලයෙන්‌ මසුන්‌ සේදිය යුතු ය. ඉස්සන්‌ වැනි ජීවීන්‌ කුඩා බැවින්‌ තේරීමට ද වැඩි කාලයක්‌ ගත වේ.
කර්මාන්ත ශාලා තුළ නම්‌ වඩා සිසිල්‌ පරිසර තුළ තේරීම කළ යුතු ය. අයිස්‌ සමඟ මිශ්‍ර කොට තිබිය දී තේරීම කළ යුතු ය. තේරීමට ගන්නා උපකරණ ද පිරිසිදු වීම වැදගත්‌ වේ.
තේරිමේ දී මසුන්‌ තැළීමට ඇති හැකියාව වැඩි ය. 

තෝරන ලද මසුන්‌

  • දේශීය වෙළඳ පොළට
  •  විදේශීය වෙළඳ පොළට
  •  වෙනුත්‌ නිෂ්පාදන සැකසීමට 
                                         භාවිත කරනු ලැබේ.

මේ අනුව
  • හැකි ඉක්මනින්‌ මසුන්‌ තේරීම
  • උසස්‌ තත්ත්වයේ මසුන්‌ හා තත්ත්වයෙන්‌ බාල මසුන්‌ වෙන්‌ කිරිම
  • ප්‍රථමයෙන්‌ අස්වනු නෙළා ගත්‌ මසුන්‌, පසු ච නෙළා ගත්‌ මසුන්‌ සමඟ මිශ්‍ර නොකිරීම

යන පරිහරණ ක්‍රම සිදු කිරිමෙන්‌ තේරීමේ දී සිදුවිය හැකි හානි අව ම කරගත හැකි ය.

05. ගබඩා කිරීම
තේරිමකට ලක්කර වෙන්‌ කර ගත්‌ මසුන්‌ ප්‍රවාහණය කිරීමට පෙර ගොඩබිම තූළ ගබඩා කිරීම සිදු කරයි. එසේ ගබඩා කිරීමට පෙර මසුන්‌ පිරිසිදු ජලයෙන්‌ සේදීම විශාල මසුන්‌ නම්‌ කරමල්‌, අන්ත්‍ර කොටස්‌ ඉවත්‌ කර පිරිසිදු ජලයෙන්‌ සේදීම (ඉවත්‌ කරන මත්ස්‍ය කොටස්‌ ක්‍රමවත්‌ ව ඉවත්‌ කිරීමේ පහසුකම්‌ සලසා ගතයුතු ය.)
හැකි ඉක්මනින්‌ සිසිලන කුටීර තුළ ගබඩා කිරීම මෙන්‌ ම ගොඩබිම තුළ තාවකාලික ව ගබඩා කරන්නේ නම්‌, ඉහත පරිහරණ ක්‍රම සිදු කිරීමෙන්‌ පසු සූර්යාලෝකය පතිත නොවන, සෝදා පිරිසිදු කර ගත හැකි වේදිකාවක්‌ මත ගබඩා කිරීම සහ හැකි ඉක්මනින්‌ ප්‍රවාහන මාධ්‍ය වෙත යොමු කිරීම මඟින්‌ ගොඩබිම තුළ ගබඩා කිරීමේ දී සිදුවිය හැකි හානි අවම කර ගත හැකි ය. 

06. ප්‍රවාහන මාධ්‍ය වෙත යොමු කිරීම සහ ප්‍රවාහනය
විවිධ වූ අරමුණු උදෙසා මත්සා අස්වැන්න ප්‍රවාහණ මාධ්‍ය වෙත යොමු කරයි.
උදාහරණ :-
  • අලෙවිය සඳහා අලෙවි මධ්‍යස්ථානයකට 
  • සැකසීම සඳහා කර්මාන්ත ශාලාවකට 
  • ගබඩා කිරීම සඳහා වෙනත්‌ ගබඩාවකට


විවිධ ප්‍රවාහණ මාධ්‍ය මේ සඳහා සොඳුා ගනු ලබන අතර සෑම ප්‍රවාහණ මාධ්‍යයක දී ම පිළිපැදිය යුතු පරිහරණ ක්‍රම පවතී.

ඒවා නම්‌,
  • හැකි ඉක්මනින්‌ ප්‍රවාහණ මාධ්‍යය වෙත යොමු කිරීම
  • මාළුවා සීරීම්‌, තැලීම්වලට භාජන නොකිරීම
  • මත්ස්‍යයන්‌ ප්‍රවාහණ මාධයෙ තුළ පවතින පිරිසිදු පෘෂ්ඨ මත තැබීම
  • හැකි ඉක්මනින්‌ අයිස්‌ දමීම
  • අයිස්‌ දැමීමේ දී මත්ස්‍ය දේහය සැම පැත්තකින්‌ ම අයිස්වලින්‌ ආවරණය කිරීම
  • පෙට්ටිවල අසුරන්නේ නම්‌ භාවිත කරන පෙට්ටි සිනිඳු පෘෂ්ඨ සහිත හොඳින්‌ පිරිසිදු කර ගත හැකි ඒවා වීම
  • ප්‍රවාහණය සඳහා හොඳින්‌ ආවරණය කරන ලද තාප පරිවාරක ට්‍රක රථ භාවිත කිරීම
  • දිශූ ගම්නාන්තයක්‌ නම්‌ අවශ්‍ය විට නැවත අයිස්‌ යෙදීම. ඒ සඳහා අවශ්‍ය වන අයිස්‌ වෙන ම ගබඩා කර ගැනීම
  • බයිසිකල්‌ මගින්‌ ප්‍රවාහණ කටයුතු සිදු කරන්නේ නම්‌.
  1. භාවිත කරන පෙට්ටි හොඳින්‌ සෝදා පිරිසිදු තත්ත්වයෙන්‌ පවත්වා ගැනීම
  2. එම පෙට්ටි මතුපිට හොඳින්‌ ආවරණය කිරීම
  3. ප්‍රමාණවත්‌ තරම්‌ අයිස්‌ යෙදීම

07. වෙළදපළ
මත්ස්‍ය අස්වැන්න පාරිභෝගිකයා චෙතට අලෙවි කරන ස්ථානය මත්ස්‍ය වෙළඳ පොළ බැවින්‌ එම ස්ථානය තුළ දී ද නිවැරදි පරිහරණ ක්‍රම භාවිත කිරීම මත්ස්‍ය ගුණ හානිය අවම කිරීම කෙරෙහි බලපානු ඇත.

අලෙවි පරිශ්‍රය

  • නිරන්තරයෙන්‌ ම පිරිසිදු ස්ථානයක්‌ විය යුතු ය.
  • තද සූර්යාලෝකයට නිරාවරණය නොවන ස්ථානයක්‌ විය යුතු ය.
  • පාරිභෝගිකයාට පහසුවෙන්‌ ළඟා විය හැකි ස්ථානයක්‌ විය යුතු ය.
  • අයාලේ යන සතුන්ගෙන්‌ හා කෘමීන්ගෙන්‌ තොර වූ ස්ථානයක්‌ විය යුතු ය.
  • මසුන්‌ හොඳින්‌ ප්‍රදර්ශනය කළ යුතු ය.
  • මසුන්‌ ආසන්නයෙන්‌ බල්බ දැල්වීමෙන්‌ වැළකිය යුතු ය.
  • මසුන්‌ ප්‍රදර්ශනය කරන තට්ටු නිරන්තරයෙන්‌ ම සොදා පිරිසිදු කරගත
  • හැකි පරිඳි පිඟන්‌ ගඩොල්‌ හෝ ඇඳඉලුමිනියම්වලින්‌ සාදා තිබිය යුතු ය.
  • කැපීම සඳහා භාවිත කරන ලෑලි හා උපකරණ නිතර ම පිරිසිදු ජලයෙන්‌ සෝදා ගත යුතු ය. 
  • පිරිසිදු ජලය ගබඩා කර තබා ගත යුතු ය.
  • ප්‍රමාණවත්‌ තරම්‌ අයිස්‌ භාවිත කළ යුතු ය.
  • මසුන්‌ අලෙවි කරන්නා ද සැම චිට ම පෞද්ගලික සනීපාරක්ෂක ක්‍රම
  • අනුගමනය කළ යුතු ය.


අස්වැන්න නෙළා ගත්‌ අවස්ථාවේ සිට අලෙවිය දක්වා ම චිචිධාකාර වූ නිවැරදි පරිහරණයන්‌ තුළින්‌ පාරිභෝගිකයාට තත්ත්වයෙන්‌ ඉහළ මත්ස්‍ය අස්වැන්නක්‌ ලබා දිය හැකි ය. වර්තමානයේ පාරිභෝගිකයා ද මසුන්‌ පිළිබඳ ව්‌ හොඳින්‌ දෘනුවත්‌ වීම නිසා වඩා උසස්‌ තත්ත්වයේ මසුන්‌ මිලට ගැනීමට පෙලඹෙන බැවින්‌ අලෙවි කරන්නෙන්‌ ද සැම විට ම පාරිභෝගික අවශ්‍යතා ඉටු කිරීමට උත්සාහ කරනු ලබති. .

08. පාරිභෝගික නිවෙස තුළදී පරිහරණය
අලෙවි මධ්‍යස්ථානයෙන්‌ මිලට ගන්නා මසුන්‌ නිවසට රැගෙන යාමේ දී එහි ගුණාත්මක භාවයට සිදුවන හානිය අවම චන පරිදි ප්‍රවාහණය සිදු කළ යුතු ය. හැකි ඉක්මනින්‌ ප්‍රවාහණය කළ යුතු ය.

නිවසට ගෙන ආ විගස පිසීම සිදු නොකරන්නේ නම්‌,

  • කරමල්‌ හා අන්ත්‍ර කොටස්‌ ඉවත්‌ කර නොමැති නම්‌ එම කොටස්‌ ඉවත්‌ කර
  • අවශ්‍ය නම්‌ කුට්ටිවලට චෙන්කර |
  • පිරිසිදු ජලයෙන්‌ සොදා
  • වරකට භාවිත කළ හැකි ප්‍රමාණ වෙන්‌ කර  

                                     අධි ගීතකරණයක තැන්පත්‌ කළ යුතුය.













0 comments:

Post a Comment